Buiten spelen in de winter? Ja!

Buiten spelen in de winter? Ja!

Buiten spelen in de winter? Ja! Ook in de winter is het belangrijk én leuk om naar buiten te gaan. Buiten kan en mag zoveel meer dan binnen, maar toch lijkt het in dit seizoen lastiger om naar buiten te gaan. Het is koud en vroeg donker waardoor kinderen amper buiten spelen. Hopelijk helpen deze tips om ook in de winter naar buiten te gaan!

Het goede voorbeeld

Ook wanneer het buiten stormt, plenst, sneeuwt of ijskoud is vinden kinderen het leuk om naar buiten te gaan. Jonge kinderen vinden het buiten geen vies weer, dat leren ze van ons! Grote kans dat wat jij zegt en vindt wordt overgenomen door de kinderen. Wees je bewust van je voorbeeldrol en zet eens een andere bril op. Bestaat vies weer eigenlijk wel?

Plan een vast buitenmoment in

Ga elke dag een moment naar buiten samen. Bijvoorbeeld direct na het ontbijt, het fruit eten of na de lunch. Door er een vast moment van te maken, wordt het een gewoonte waar jullie allebei naar uitkijken.

De juiste kleding

Niets is zo leuk als dansen en zingen in de regen en stampen in de plassen! Maar als je kind het koud heeft of van top tot teen nat is, is de lol er snel vanaf. Houd kinderen daarom warm en droog met de juiste kleding. Denk aan gevoerde regenlaarzen, een regen tuinbroek en laagjes kleding.

Doe tips

  1. Ga op zoek naar schatten. Neem een doosje mee als schatkist (een luciferdoosje of eierdoos) en vul het doosje met natuurschatten: steentjes, veren, schelpen, takken en blaadjes.
  2. Verzamel natuurlijk materialen zoals schors, stokken, zaden en noten. Raad welke blijven drijven en welke zullen zinken. Test het uit in een regenplas. Maak van de materialen die blijven drijven een bootje.
  3. Maak een schuilplaats van touw, zeil, stenen en stokken. Blijf je droog en warm in je schuilplaats?
  4. Ga in de ochtend op zoek naar ijs. Bouw van de stukken ijs een toren, brug of hut. Wie bouwt de hoogste toren of langste brug?

Deze en nog veel meer ideeën vind je in Het slecht weer boek van Jo Schofield en Fiona Danks.